Blogga

BörjaDet finns en del som har lyckats väldigt bra på att marknadsföra sig själva eller sina produkter online, genom blogg och sociala medier. Hur gör de det?

I skolan bloggar du kanske mer för att presentera ett ämne, det vill säga kommunicera dina kunskaper på ett snyggt och välpaketerat sätt. I  kunskapskraven för betyget E i år 9 i svenska står att

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Ett sätt att visa att man klarar av det här kursmålet kan vara att blogga. I en blogg lägger man just gärna in olika texter, och bilder, bäddar in bildspel och filmer. Själva poängen är att få dessa delar att samspela på ett snyggt sätt. Bilderna förstärker texten, som kanske tydliggörs genom en Prezi eller en film och musiken slår in det hela i ett snyggt paket. Voila!

Det finns många olika verktyg att blogga med. Flera av de här verktygen innehåller mycket reklam. Dels kan reklamen finnas vid sidorna av de inlägg du skriver, dels kan de ibland dyka upp mitt i något som du har skrivit. Inte alltid så snyggt. Och inte alltid så passande.

Ett blogg-verktyg, som inte innehåller så mycket reklam, och som din lärare genom en ansökan till webbstjärnan kan få helt utan reklam, är WordPress. Läs mer om hur man bygger en blogg med hjälp av WordPress hos Sfipaddan här.

Skapa en blogg, logga in här!