Samla, spara och dela!

GreenHänger du mycket på nätet, i sociala medier och försöker hålla dig uppdaterad om vad som händer inom ett specifikt ämne? Har du fått en skoluppgift där du behöver samla information online? Snart hittar du mängder av bra tips, länkar, bilder, filmklipp och texter. Men hur kommer du ihåg webbadresserna? Och hur delar du med dig till kompisar och övriga världen? Ett sätt är att samla alla webbadresser på samma ställe. Ett ställe, som du kanske kan synka till det sociala medium du hänger mest på och/eller dela med dig av. Här nedan beskrivs några olika sådana ställen. I verkliga livet är det viktigt att samla goda kontakter. Med rätt kontakter kan det vara lättare att få bra jobb, veta vilka utbildningar som är bäst eller helt enkelt få stöd när man har det svårt. När det kommer till ”Samla, spara dela – verktyg” online gäller samma princip. Det är viktigt att ha de rätta kontakterna, så att man får ta del av de bästa länkarna. Problemet är att det finns så många ”Samla, spara och dela – verktyg”. Hur vet man var de bästa kontakterna, som delar just de bästa länkarna finns?

Pinterest

Länkarna sparas som bilder i olika ”rum”. Du kan läsa mer om hur Pinterest fungerar här.

Pearltrees

Pearltrees har ungefär samma grundprincip som Pinterest. Man samlar länkar som hör ihop i ett rum. Här är en reklamfilm från Pearltrees.

Padlet

Padlet är en anslagstavla. Du kan lägga in dokument, skriva text, lägga in bilder, länka till webbsidor och YouTube. Du kan bädda in din Padlet i en blogg, dela via flera olika sociala medier, mejla eller skriva ut den. Du kan ha din Padlet helt hemlig, dela den med vissa utvalda, låta dem som har länken få se den eller ha den helt öppen för alla. Du kan även bjuda in andra att redigera din Padlet. Läs mer om hur Padlet fungerar här. Se hur en färdig Padlet kan se ut här.

Popplet

Popplet är också en anslagstavla. Största skillnaden mellan Popplet och Padlet? Kanske att Popplet har ett lite barnsligare/ungdomligare gränssnitt.  Här kan du se en film om hur Popplet fungerar.

Symbaloo

Symbaloo skiljer sig en hel del från de Samla, spara, dela – verktyg vi har gått igenom tidigare. Kika vidare här för att ta reda på mer!